Kategoriat
Rakentaminen

Näin teet laattojen saumauksen ilman sotkemista

Laattojen saumaus on työ, joka onnistuu lähes jokaiselta tee-se-itse-henkilöltä. Jos laatoitus on jo onnistunut, myöskään saumaus ei varmasti muodostu ongelmaksi. Saumaustyön voi kuitenkin tehdä sotkevasti tai sitten tehokkaasti ilman turhaa häsläystä. Aloitetaan ihan alusta: Laattojen saumaamisessa tarvitset saumalaastin ohella hanskat, saumauslastan, saumauspesusetin, sekotusvispilän ja ämpärin. Saumaustarvikkeissa kannattaa ottaa huomioon, että saumaspesusetin pesusieni on oikeanlainen. Kannattaa […]

Laattojen saumaus on työ, joka onnistuu lähes jokaiselta tee-se-itse-henkilöltä. Jos laatoitus on jo onnistunut, myöskään saumaus ei varmasti muodostu ongelmaksi.

Saumaustyön voi kuitenkin tehdä sotkevasti tai sitten tehokkaasti ilman turhaa häsläystä. Aloitetaan ihan alusta:

Laattojen saumaamisessa tarvitset saumalaastin ohella hanskat, saumauslastan, saumauspesusetin, sekotusvispilän ja ämpärin. Saumaustarvikkeissa kannattaa ottaa huomioon, että saumaspesusetin pesusieni on oikeanlainen. Kannattaa varmistaa että neliskanttisessa pesusienessä on viiltoja, eikä se ole ihan tasainen. Tämä sen vuoksi, että viiltoinen sieni pesee saumalaastin tehokkaammin pois, eikä se jää pyörimään laatan päälle. Rautakaupoissa tai ihan tavallisissa marketeissa on kattava valikoima saumaukseen sopivia työkaluja. Suosittelen kotiremontoijaa tarkastamaan työkalukirppikset, sillä usein näitä työkaluja ei tarvita kuin muutaman kerran tai ainakin hyvin harvoin. Laatoituksia kun ei joka kevät-trendin mukana varmasti jaksa tai kannata alkaa uusimaan.

Saumaus aloitetaan sekoittamalla saumalaasti sopivan notkeaksi. Lattiasaumauksessa laasti saa olla hieman jäykempää, koska silloin saumat täyttyvät paremmin ja niihin jää vähemmän ilmakuplia. Tämän jälkee saumalaasti levitetään saumoihin. Seinäsaumoissa kannattaa ottaa huomioon, että heti levityksen jälkeen laastia voi alkaa pesemään pois. Seinissä saumalaasti kuivaa nopeammin kuin lattiassa. Seinien saumalaasteja pestessä kannatta panostaa siihen, että saumoista tulee tasaisia ja hyvännäköisiä. Kun seinien saumalaasti on kuiva ja laattojen pinta on vieläkin pölyinen, sienellä kannattaa tehdä yhdensuuntaisia vetoja välillä sientä kastellen. Yhdensuuntaiset vedot keräävät pölyn, eivätkö turhaan levitä sitä.

Lattian saumauksessa saumalaasti levitetään lattiaan, joko osissa tai koko lattiaan kerralla riippuen alueen koosta. Epävarman tekijän kannattaa levittää pieniä alueita kerrallaan. Kun saumalaasti on levitettynä sen annetaan olla niin kauan kun laatan pinta alkaa kuivua ja vaalentua. Sormella kokeilemalla laasti tuntuu nahealta, mutta ei märältä. Parhaan lopputuloksen saa kun pesusienellä pesee ylimääräistä laastia yhdensuuntaisin vedoin, samoin kuin seinissä. Lattiassa kuitenkin kannattaa koko pesu tehdä alusta asti yhdensuuntaisin vedoin.

Saumausiloa!